Cursus Soulfulness, bewust leven vanuit je ziel

Hoe leef je met aandacht en bewust? Veel mensen zijn op zoek naar bezieling. Toch is leven vanuit je ziel minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Want hoe vaak doe je dingen niet ‘uit gewoonte’, omdat je ‘niet wil afwijken’ of ‘op de automatische piloot’?

Hoe drink je je kopje koffie of thee bijvoorbeeld? Hoe luister je naar de kinderen als ze je hun belevenissen vertellen? Vanuit welke houding doe je je (vrijwilligers)werk? En kom je op je werk wel uit de verf? Waarom toch iedere keer weer die innerlijke stem die zegt dat je het niet goed doet? Of wat gebeurt er als je ineens diep geraakt wordt door muziek of de natuur?

Brian Draper beschrijft een heel aantal mindfulnesstechnieken en andere werkvormen die behulpzaam zijn om de stem van je ziel te verstaan. Door de beoefening hiervan word je je meer bewust van wie je bent, hoe je leeft en hoe je wilt leven, en dat uit zich in keuzes met betrekking tot je werk, vriendschappen, je omgeving. Een ‘soulful’ leven is niet alleen maar mooi of ‘soft’. Als je de stem van je ziel verstaat, kun je je ook bewust worden van negatieve stemmen of patronen in je bestaan. Het kan je confronteren met verdriet of met dat wat je in je leven als onaf ervaart. Soulfulness is dus heel down to earth, het gaat over ons dagelijks leven; hoe dat – ook in de paradoxen ervan – met bezieling te ervaren, hoe daarin bezieling te brengen. In de beschrijving hiervan legt de auteur op een natuurlijke manier verbindingen met thema’s uit de christelijke traditie.

De cursus Soulfulness biedt gedurende 5 avonden en via afwisselende werkvormen – gesprek, oefeningen en meditatie-technieken – handvatten om te leven vanuit je ziel. In de cursus oefen je, probeer je uit, zodat bepaalde gewoonten langzamerhand beklijven en deel gaan uitmaken van je leven. Dat leidt tot een meer bezield leven dat niet alleen heilzaam is voor jezelf, maar ook voor de omgeving waarvan je deel uitmaakt.

Welkom om mee te doen!

Zin in Groen

Data in 2019: 5/2, 12/3, 2/4, 7/5 en 28/5 (20.00-22.00 u)

Locatie: ‘t Onderdak, Groenendaal 1, Krimpen a/d IJssel

Kosten: € 50

Begeleiders: Jacqueline Snijders en Corinne Groenendijk

E info@ziningroenkrimpenerwaard.nl T 06 53692168 (Jacqueline)

Opgave vóór 31 december 2018.

 

Workshopserie Soulfulness – data en thema’s

 5 feb Van time-out naar time-in

 

Kennismaken – foto’s

Uitwisseling mindful leven

Boek: levensadem

Ademoefening

Schrijfmeditatie

Ons leven is maar al te vaak gejaagd leven. Bezield leven is bewust leven. En dus ook bewust ademhalen. Inademen. Geïnspireerd worden. Ons leven begint met de adem die ons door God is gegeven. Daarom komen we letterlijk ‘op adem’ met een ademoefening. We doen een schrijfmeditatie waarbij je ontdekt waar jij helemaal in op kan gaan, oftewel, wanneer jij bezieling ervaart.
12 mrt Je unieke innerlijke leven

 

Loving-kindness oefening

Momenten van resonantie

Boek: bezieling

Wat maakt jou uniek: schrijven/tekenen en uitwisselen

Bezieling heeft te maken met wie jij zelf bent. Met hoeveel liefde kijk jij naar jezelf? Omarm jij jezelf? We doen een oefening om met liefde en compassie naar jezelf te kijken. Aan de hand van het Bijbelse woord voor ziel, nefesj, denk je na over de vraag: wat maakt mij uniek?
2 apr Paradoxen omarmen

 

Hoe ben je onderweg nu?

Luisterlied

Compassie-oefening

Tekenoefening over je leven

Boek: paradox omarmen

Ritueel

Waar heb je kracht ervaren in je leven? Waar verdriet? Waar evenwicht? Waar liefde? Ieder leven heeft verschillende kanten en kleuren. Lukt het jou om je met alles wat is, liefdevol te verbinden? Wat betekent hierin het woord ‘heelheid’ voor je? Deze vragen krijgen de ruimte via een muziekmeditatie, creatieve verwerking aan de hand van reflectievragen en een ritueel.
7 mei Stiltewandeling door het donker

 

Wat roept het donker op?

Boek: donker/licht

Wandelen in het donker

Opwarmen en uitwisselen

Welk beeld heb jij van ‘het donker’ in je eigen leven? Wat doet het donker met je? Wat hoor je in het donker, wat ruik je, wat zie je (niet), wat ervaar je? We wandelen in stilte door het donker en staan aan de hand van een gedicht stil bij wat we waarnemen. Buiten en in onszelf.

 

28 mei Een heilzaam leefritme

 

Stilte-oefening

Uitwisseling leefritme nu

Boek: fysieke, mentale, emotionele, spirituele ritme

Leefritme in kaart

Terugblik en afsluiting

Bezield leven heeft ook te maken met je leefritme. Hoe is dat? Hoe is het evenwicht tussen inspanning en ontspanning? Wat zijn bronnen die jou voeden? Hoe laad je op? We herhalen de ademoefening, de basis van ons leven en via een reflectie-opdracht breng je jouw leefritme in kaart en formuleer je een haalbaar voornemen waardoor je meer bezieling kunt ervaren in het leven van alledag.