Tips over duurzaam koken uit het klooster

Over duurzaam koken: Koken tegen verspilling

 Februari kan soms best somber en koud zijn. Om jezelf op te vrolijken, zou je een uitdaging met jezelf kunnen aangaan: hoe kan ik verspilling in eigen keuken aanpakken met creatieve restverwerking, met anders inkopen of anders kijken naar wat eetbaar is? Schrijf eens een poosje op wat er aan eten toch nog in de afvalemmer terechtkomt omdat het ver over de datum is, of verlept of erger. Misschien gooi je wel dingen weg die smakelijk te bereiden zijn maar waarvan je dat niet wist.

Als je een diepvries hebt, kun je een bakje “Afsnijdsels” beginnen waarin je die stukken van de gewassen groenten gooit die niet meer zo fraai zijn of wat taai. Denk aan buitenste uienrokken, buitenste blad, bovenstukken en worteltjes van prei, buitenste koolbladere, harde stukken van bloemkool- of broccolistronken, knolselderij- of winterwortelschillen. De volgende keer dat je bouillon wilt trekke, heb je de basis voor het grijpen.

Kijk voor je naar de winkel fietst, wat je nog in huis hebt aan etenswaren. Wat ligt er nog in de groentelade? Wat moet nodig op in de diepvries? Koop niet meer dan je gebruiken kunt.

Soms is het handig met opzet veel te koken: pasta, granen, peulvruchten, sauzen, stoofschotels, appelmoes, vruchtencompote, enzovoort. Vries in wat je nu niet nodig hebt. Eén keer werk, één keer energie en altijd bij de hand. Van bosui alleen het groene gedeelte gebruikt? Ze t de witte uiteinden (met worteltjes) in een glas met water en plaats ze op een lichte plek. Binnen een dag of vier zie je ze groeien!

(uit Clara’s Bron – Recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *