Moestuinverhalen

4 maart 2018

(foto van Makkelijke Moestuin)

Het gaat ‘m niet worden vandaag! Het is -10!! Historisch koud. Voorlopig zit de vorst in de grond en kunnen we niet anders dan nog even geduld hebben….

 

10 februari 2018

 

Wat een heerlijke zonnige middag vandaag. Anita, Hilger en de kinderen hebben vandaag een begin gemaakt met de speelvijver voor de vogeltjes. Heerlijk gewerkt en zelfs al roodborstjes en een specht gezien.

En ook twee vreemde vogels :-)!

3 februari 2018

Sheetmulchen. Dat is in de permacultuur het afdekken van de bodem met bijvoorbeeld kartonnen dozen,waar je dan eventueel nog laagjes lekkers (organisch materiaal, bijv. blaadjes) aan toe kunt voegen. Goed voor de aarde en de wormen die alles lekker omploegen. En onkruidverdelgend. We zijn lekker bezig!

 

14 januari 2018

Wat een prachtige wandeldag vandaag. Zon en niet al te koud. Natuurlijk even langs de tuin. Het is dan nog niet officieel van ons, maar wel bijna!

Want kijk maar 🙂 :

 

 

En joehoe! De roos staat al in bloei!!!

 

 

6 januari 2018

Ze zijn binnen, de bestelde boeken!

Nu kunnen we ons voorbereiden op een tuinplan. Leren over de 12 ontwerpprincipes van permacultuur. O.a. over compost. “In het composteren zie je zoveel aspecten van de ontwerpprincipes van permacultuur terug – met de natuur meewerken, afval bestaat niet, gebruik geschenken uit de natuur – dat je je bijna geen duurzame tuin kunt voorstellen zonder enige vorm ervan. Het proces rust op de natuurlijke kringloop van verrotting en hergroei, waarin planten in elke fase van hun levenscyclus bijdragen aan het bodemvoedselweb doordat ze bladeren, vruchten, stengels of micro-organismen aan het werk zetten. En die maker er voeding van voor de volgende generatie”.

Mooi! Van Hilger Melenboer krijgen we een compostbak die hij over heeft. Nu de tuin nog. A.s. maandag hebben we een afspraak op onze beoogde tuin. Spannend!

 

9 december 2017

Ik (Jacqueline) heb me ingeschreven als tuinzoekende bij VTV De Amateur. Spannend en leuk! Ik zie de moestuin straks als symbool voor een plek waar we met elkaar inspiratie zullen opdoen, een tuin om in op te ademen of te groeien. Mensen die het leuk vinden om te tuinieren, die zelf iets van een duurzame levensstijl willen ontwikkelen, mensen die even op adem willen komen en elkaar willen ontmoeten bij een kopje koffie, kortom een ontmoetingsplek. Zo zie ik het voor me.

Het is ook wel een gezonde hobby: je bent fysiek bezig, in de buitenlucht, je eet je zelfgeteelde groenten en fruit. En het nodigt uit tot een andere hobby: koken. Want niets is zo leuk als koken met je zelfgeteelde en geoogste groenten, lijkt mij!

En het lijkt me ook wel heel rustgevend om in onze eigen tuin bezig te zijn. Soms is het misschien wel zwaar werk, soms inspannend, soms ontspannend, maar soms ook domweg onkruid wieden. Je bent er als je wilt op jezelf en dat kan in deze hectische wereld soms wel eens erg prettig zijn.

En we leren denk ik ook veel van de tuin en het leven daar; als je je ogen en oren open houdt, zie je van alles gebeuren. Daar ben ik benieuwd naar. Gaan er vogels nestjes bouwen in onze tuin, zullen de groenten goed opkomen en groeien ze wellicht op de ene plaats beter dan op een andere plaats, hoe is het om zelf compost te maken, zullen de planten het overleven ondanks droogte of juist storm, trekken de bloemen insecten aan, nou ja noem maar op.

Nu is het afwachten welke tuin er vrij komt. Dan kunnen we pas echt plannen gaan maken. Kan haast niet wachten!